Borászatunk és szőlőterületeink Ipolynyék déli lejtőin terülnek el

A természet ízei palackba zárva – Őr-hegy

Az Őr-hegy egy több millió éves mélytengeri vulkán. Ugyan ma már inaktív, de számos különböző kőzettel büszkélkedhet, többek között gránittal, andezittel, tufával, megkövesedett lávával és nem utolsó sorban vasérccel. A tengernek köszönhetően a vulkán felszínén egy sárgás üledékes réteg képződött, melyben az elhalt tengeri élőlények és növények mészkő réteget hoztak létre. Az említett kőzetek és vulkanikus rétegek remek savakat és mineralitást kölcsönöznek borainknak.

Id. Csernus Károly

Szőlőterületeink Ipolynyéken találhatóak. Több mint 10 féle bort készítünk, főleg fehér borokat, de kínálatunkban megtalálható a pezsgő, illetve egyik specialitásunk, a schiller is, valamint a legjobb évjáratokból vörösbort is készítünk. Filozófiánk a minőségi borkészítést és ügyfélkörünk igényes kiszolgálását tartja szem előtt. Ezért a bor előállítása nálunk a szőlő gondozásával indul, beleértve az oldalhajtások évenkénti levágását, a fürtválogatást, valamint a terméskorlátozást is. Nagyon fontosnak tartjuk a tőketerhelés visszaszorítását 0,5-1,0 kg közé, mivel így koncentrálódnak majd az ízek a szőlőbogyókban és végül a borban.

Ifj. Csernus Károly

Nekünk, borászoknak fontos feladatunk, hogy borainkban minél jobban megőrizzük a természet alkotta ízeket illetve illatokat, és ezt a legkellemesebb formában tálaljuk borkedvelő fogyasztóinknak. Ezért kizárólag vadélesztőket használunk, melyek a szőlőbogyó héján alakulnak ki, és később reakcióba lépnek a pince baktérium kultúrájával. Így az erjedés alatt egyedi íz-és illatvilág jön létre, mely szépen visszatükrözi az adott évjárat jellegzetességeit.

A CSERNUS név alatt nem garantáljuk, hogy minden évben ugyanolyan bort készítünk, de azt igen, hogy biztosan ízleni fog.

Bálint László

A Csernus családdal akkor találkoztam, amikor a budapesti WSET3 (Advanced) képzésen tanítottam őket. Néhány év múlva azzal kerestek meg, hogy segítsek összeállítani a Csernus Pince technológiáját és tanácsadóként támogassam őket a minőségi borkészítés felé vezető úton. Megtisztelőnek és egyben kihívásnak éreztem a felkérést!

Annak érdekében, hogy a szőlőt a legkíméletesebben dolgozzuk fel, az elmúlt három év alatt rendre lecseréltük a korábbi technológiát. Gravitációt kihasználva, kíméletes préseléssel dolgozzuk fel a szőlőt, az erjedést pedig spontán módon, csupán a hőmérséklet változtatásával kontrolláljuk. Remek borok születnek! Modern stílusú, a nemzetközi ízvilágnak megfelelő, emlékezetes palackok, melyekre már most büszkék lehetnek a tulajdonosok.

A Csernus pince a legjobb úton halad a nemzetközi stílus felé. Ipolynyék természeti adottságait kihasználva ez a csodás, még rejtőzködő termőhely hamarosan fel fog kerülni a borkedvelők térképére. Ezért dolgozunk nap mint nap!

Kristók-Csernus Nikolett

A csokoládé, mint az elegancia és a kifinomultság szimbóluma, már az aztékok ősi legendáiban is megjelenik. Ezt a kakaóbabból készült édességet sokszor gyógyszerként említik, amely táplál, felfrissíti az elmét és segít legyőzni a fáradtságot. Szeretnénk átadni Önöknek a csokoládé jótékony hatásait, s emellett egy felejthetetlen élményt, melyet borunkkal együtt kóstolva élhetnek át. Ahogy a borkészítés terén, itt is törekedtünk a minőségre és az ízek harmóniájára. Ez a sós, pörkölt mandulás, fehér csokoládé a battonage eljárással előállított borainkhoz készült. A bor mineralitása és a vajas, krémes ízvilága a csokoládé sós, pörkölt mandulás jellegével kiegészülve egy egységet alkot.

Ajánlatot kérek

Miért krémes a Battonage Chardonnay? Hogyan készítjük spontán erjesztéssel az üde gyümölcsös borainkat, mint például a Peszeki Leánykát? Milyen most az aktuális borkínálatunk?

Ez az oldal a pincészetből származó saját alkoholos italainkat reklámozza. Minden hozzáférés korhatárhoz kötött.

A Csernus Pincészet marketing- és promóciós tevékenységének megfelelően felelősségteljesen jár el, ami azt jelenti, hogy az oldal minden látogatójának be kell töltenie a törvényes alkoholfogyasztási korhatárt.

A „Belépés az oldalra” gombra kattintva Ön kijelenti, hogy betöltötte a 18. életévét.