Naše vinohrady a vinárstvo sa rozprestiera v Obci Vinica
Chuť prírody vo fľaši
Hora Stráž
Hora Stráž je milióny rokov starý, v súčasnosti už neaktívny vulkán. Obsahuje množstvo rozličných hornín ako granit, andezit, tuf, stuhnutú magmu a stopy železnej rudy. V časoch, keď tu bolo prítomné more sa na povrchu vytvorila žltá vrstva morských sedimentov, v ktorej vytvorili uhynuté rastliny a živočíchy vápencovú vrstvu. Táto vrstva dodáva našim vínam jedinečné kyseliny a vulkanické prostredie prináša mineralitu.
Karol Csernus st.
Naše vinohrady sú umiestnené v obci Vinica. Vyrábame vyše 10 druhov vín, hlavne biele, ale v našej ponuke nájdete aj víno schiller a v najlepších ročníkoch dorábame aj červené vína. Našou filozofiou je výroba kvalitného vína a profesionálny prístup k našim zákazníkom. Práve preto sa u nás výroba vína začína starostlivosťou o vinič, vrátane každoročného orezávania bočných výhonkov, čo prinúti rastlinu vyhnať nové letorasty. Čím menej bočných výhonkov a plodov musí rastlina zásobovať živinami, tým koncentrovanejšia je kvalita strapcov. Veľmi dôležitá je hmotnosť, ktorá zaťažuje peň, redukujeme ju na optimálnu hmotnosť 0,8 – 1,0 kg. Pri zachovaní tejto hmotnosti sa všetky chute koncentrujú do vína a objaví sa tak mineralita, ktorá je pre charakter našich vín veľmi dôležitá.
Karol Csernus ml.
Naše vína:
- Rizling Rýnsky 2023 – polosuché
- Sauvignon Blanc 2023 – suché
- Láva Cuvée 2023 – polosuché
- Pesecká Leánka 2023 – polosuché
- Veltlínské Zelené 2023 – suché
- Battonage Chardonnay 2022 – suché
- Frankovka Modrá SELECTION 2021 – suché
- Pirogránit – Rizling Rýnsky 2022 - polosuché
- Rulandské Biele SELECTION 2022 – suché
- Battonage Chardonnay SELECTION 2022 – suché
- VULCANO Chardonnay 2022 – suché
- Orange Wine 2019 – suché
László Bálint
S rodinou Csernus som sa stretol počas prednášania na budapeštianskom WSET3 (Advanced) školení. O niekoľko rokov neskôr ma oslovili, aby som im pomohol zostaviť technológiu Pivnice Csernus a v roli poradcu ich podporoval na ceste tvorenia kvalitných vín. Cítil som sa byť poctený a zároveň som ich oslovenie považoval za výzvu.
S cieľom spracovávaťhrozno čo najšetrnejším spôsobom, sme v posledných troch rokoch radom vymieňali predchádzajúcu technológiu. Využitím gravitácie a šetrným lisovaním spracovávame hrozno, zatiaľ čo kvasenie prebieha spontánne, ale kontrolovane vďaka regulácii teploty. Vznikajú tak chuťovo unikátne vína! Pamätné fľaše moderného štýlu, medzinárodných chutí, ktorými sa už teraz môžu majitelia bez obáv pýšiť.
Pivnica Csernus sa orientuje k medzinárodnému štýlu. Vinice sa nachádzaju v síce nie veľmi známej, no napriek tomu nádhernej a plodnej oblasti. Aj vďaka dlhoročnej tradícii a láske k vínu pracujeme deň čo deň na tom aby sa Vinice dostali na mapu milovníkov vína.
Nikoleta Csernus Kristók
Čokoláda, ako symbol elegancie a sofistikovanosti sa objavuje už aj v starých aztéckych legendách. Túto sladkosť z kakaových bôbov často označujú ako liek, ktorý vyživuje, osviežuje myseľ a pomáha prekonať únavu. Chceli by sme poukázaťna pozitívne účinky čokolády a zároveň pripraviť pre vás nezabudnuteľný zážitok, ktorý môžete prežiť ochutnaním spoločne s našim vínom. Rovnako ako v oblasti prípravy vína, aj tu usilujeme o spojenie kvality a harmónie chutí. Táto slaná, praženými mandľami obohatená, biela čokoláda bola vyrobená pre naše vína pripravené battonage metódou. Minerálnosť vína a jeho maslová, krémová chuť doplnená o črty slanej čokolády s praženými mandľami spoločne tvoria jeden celok.